Föredrag om Covid-19 pandemin och immunförsvar

Åt ena hållet blickade vi ut över den gröna golfbanan i Cap d`Agde och åt andra hållet visade Lennart Truedsson bilder på virus, bakterier, DNA-strängar och mycket mer, allt eftersom han gav oss en intressant inblick i den komplexa värld som handlar om vårt immunförsvar. 

Det har nu gått över nio månader sedan första utbrottet av Covid-19 upptäcktes i Wuhan i Kina. Allt säkrare källor talar om att viruset spreds från levande myrkottar som fanns på en matmarknad i Wuhan. Ett märkligt djur som anses vara en delikatess bland rika kineser. Det lär vara förbjudet med levande djur på matmarknaderna nu, vilket man också hoppas efterlevs. 
 
Corona-viruset spreds snabbt över världen och i januari upptäcktes första fallet i Frankrike och strax därefter även i Sverige. Med utgångspunkt från den aktuella Covid-19 pandemin kunde 30 av föreningens medlemmar få en intressant översikt av hur vårt immunförsvar mot infektioner fungerar, om smittspridning, behandlingsstrategier, vaccin, antikroppar, T-celler  och mycket mer. 
 
Vi kunde förstås bara nosa på ytan till den oändliga värld av frågor som finns kring Covid-19 och andra pandemier och hur svårt det är att få fram bra vacciner mot olika sjukdomar. Tack Lennart Truedsson för en givande kväll, som avslutades med en trevlig och god middag på golfklubben i Cap d`Agde.
 
 
Lennart Truedsson arbetade under många år som läkare inom medicinsk mikrobiologi och professor i klinisk immunologi vid universitetssjukhuset i Lund.