Boosta hjärnan

Hur fungerar vår hjärna, vad behöver den för att hålla sig i trim och hur gör vi det? Jean- Michel Saury, fil Dr i neuropsykologi i Göteborg höll ett mycket intressant föredrag om vår hjärna. Vilken roll har olika delar i hjärnan och hur samverkar de? Vad händer när vi blir äldre?

När vi åldras och går i pension går hjärnan ner i ett lugnare tempo och vi tappar efter hand vissa funktioner och förmågor. Men det finns hopp! Flera pedagogiska bilder visades av hjärnan medan vi samtidigt fick veta hur olika delar fungerar och samverkar med varandra och hur vi kan träna vår åldrande hjärna på olika sätt.

Håll igång din hjärna

Genom att hålla igång våra sinnesorgan; främst syn, hörsel och lukt håller vi hjärnan på topp. Vi ska aldrig sluta att vara nyfikna och att söka nya kunskaper. Goda exempel är att läsa eller lyssna på böcker, lära sig ett nytt språk, matematiska och tekniska lösningar, spela schack och bridge, dansa, öva på något musikinstrument etc. Det är också viktigt att variera sig och att göra saker som ”utmanar och tröttar hjärnan”. Det minskar risken att utveckla demens. Meditation och Mindfullness hjälper också.

Fysisk aktivitet är a och o

Studier har visat att inaktivitet är värre än tobak, berättade Jean-Michel.  Det är som en farsot i många delar av världen, inte minst bland ungdomar, att sitta stilla många timmar om dagen för att passivt se på TV, spela samma spel på datorn eller tillbringa många timmar framför mobilen eller datorn. Vi måste röra på oss.

Gör du medelintensiv träning minst 1 – 1 1/2 timme i veckan minskar risken att dö i förtid. Ju aktivare du tränar desto mer tjänar du på det. Hjärnan behöver mycket syre och då är det bra med intervallträning, t ex cykling eller vandring i olika tempo. (Styrketräning är för musklerna, men hjärnan mår bra av att få upp pulsen). Jean Michel gjorde en liknelse här:  ” Hjärnan behöver mycket syre, liksom datorn behöver mycket el”. Så det finns hopp, även när vi blir äldre!

Tack Jean Michel Saury för ett väldigt givande zoom-föredrag den 22 april 2021. Vi var 35 medlemmar som lyssnade och det blev många intressanta frågor efteråt.