Published On: 16 januari 2021|Tags: |

Läget har åter försämrats den senaste tiden och runt 20 000 personer smittas i genomsnitt var dag. Därför införs utegångsförbud från klockan 18.00 i hela landet.

Utegångsförbudet börjar gälla från lördag den 16 januari och i första hand 15 dagar framåt. Måste du vara ute mellan 18.00 och 06.00 ska du som tidigare ha med ett intyg och en ID-handling om du stoppas av polisen.

Hårdare gränskontroller

Reser du med flyg eller båt från ett annat land inom EU kan du på flyget eller på båten få visa upp ett negativt test mot Corona-viruset, som är mindre än 72 timmar gammalt. Kolla gärna för säkerhets skull med flygbolaget några dagar före resan.

Om man kommer från Norge, Island, Schweiz, Monaco eller Andorra, ska man förutom ett virusintyg som är negativt också ha en ”declaration sur l’honneur”, vilket visar att man godkänner att sitta i karantän i sju dagar, när man kommer till Frankrike.

Reser man från andra länder utanför EU, inklusive Storbritannien, måste man visa ett negativt test som är mindre än 24 timmar gammalt och sitta i sju dagars karantän. Efter karantän ska man göra ett nytt test.

Så här sker vaccinationen 

Personer över 75 år samt personer yngre än 75 med allvarliga kroniska sjukdomar kan boka tid för vaccination på www.sante.fr .

Klicka in på denna hemsida och välj det departement du bor i. Då kommer de platser som man utför vaccinationer på upp och du anmäler dig till din närmaste vaccinationsort.  

Det ska även gå att boka tid på dessa hemsidor: doctolib.frhttps://www.maiia.com/och http://keldoc.com. eller ringa till 0800 009 110.

Från slutet av februari prioriteras vaccinationen av de som har en allvarlig kronisk sjukdom, som tex diabetes eller andra underliggande sjukdomar, men då ska man först kontakta sin husläkare och få en attest på att det är OK att få vaccinationen. Denna attest ska visas till vaccinationspersonalen.

Efter detta kommer olika åldersgrupper att vaccineras i tur och ordning och nästa grupp blir de mellan 65 och 74 år. I mars kommer vaccineringen för de som är yngre än 65-år att kunna starta, om allt går enligt planerna.

Det finns många platser som utför vaccinationer, men ha tålamod för det kan ta tid att få en tid. I l ´Hérault ingår 120 000 personer i gruppen över 75 år och det finns 55 vaccinationscentraler.

Vi har inte hittat någon information om vad som gäller för personer som inte är skrivna i Frankrike. Det får vi återkomma till.

När du vaccinerar dig ska du visa upp en ID-handling och ett Carte Vitale (eller en ”attestation de droit” om man inte har hunnit få ett Carte Vitale) samt de som behöver även en attest från sin husläkare.  

Övrigt

  • Restauranger, barer, kulturevenemang och sport- samt simhallar är fortsatt stängda tills nya besked kommer.
  • Skolorna är öppna, men ingen gymnastik får ske inomhus. Säkerheten på skolorna förbättras. Högre utbildning får genomföras för de nya studenterna, men endast i små grupper.
  • Stöden utökas för företag. 

Regeringen kommer förmodligen med ny information den 20 januari.

Situationen är skör och fortsätter utvecklingen att gå åt fel håll kan regeringen behöva bli tvungen att införa en tredje nedstängning. Så följ uppmaningarna, använd munskydd överallt utanför hemmet och håll avstånd mm för att så långt som möjligt hindra att smittan sprids!

Som vanligt hittar du mer information här: https://www.gouvernement.fr/info-coronavirus och på appen ”Tous Anti Covid”.