Published On: 30 oktober 2020|Tags: |

Antalet smittade har under en längre tid ökat kraftigt, sjukvården står på randen till överbelastning och landet har det högsta antalet dödsfall sedan i april. Smittan är dessutom spridd inom i princip hela landet.

Dagen efter president Macrons tal beslöt Nationalförsamlingen om en ny lockdown för hela Frankrike och Martinique. I första hand gäller nedstängningen mellan 30 oktober och 1 december, men den kan förlängas om det blir nödvändigt. Regeringen uppdaterar informationen var 14:e dag.

Man får gå ut en timme om dagen och max inom en kilometer från bostaden. Ett formulär ska liksom i våras fyllas i och kunna visas upp tillsammans med en ID-handling, om polisen stoppar dig. Saknas detta är boten 135€.

Denna PDF-fil måste fyllas i ”Attestation de deplacement derogatoire”:

https://www.gouvernement.fr/sites/default/files/30-10-2020-attestation-de-deplacement-derogatoire.pdf

Det finns också en app, som man kan ladda ned:

https://media.interieur.gouv.fr/deplacement-covid-19/

Här finns korta förklaringar till de olika rutorna, som man kan välja att fylla i:

Blanketten med svenska förklaringar

Invånarna i Frankrike uppmanas att förutom utevistelsen en timme om dagen endast lämna sina hem när det är absolut nödvändigt; till exempel för att handla nödvändiga livsmedel, besöka apotek eller om man måste åka till ett sjukhus, en tandläkare eller  optiker. Ren samhällsservice är också öppen; såsom la Mairie, posten och banker, bilverkstäder. Man får också gå ut med sitt husdjur.

Endast träffa familjemedlemmar.

Restauranger, barer och många, icke nödvändiga, butiker är stängda.

Parker, stränder och kyrkogårdar är öppna.

Till skillnad från i våras är alla daghem och skolor till och med gymnasiet öppna och nu ska barn från 6 år och uppåt ha munskydd i skolan. Tidigare gällde munskydd för barn från 11 år..

Kurser på universiteten och eftergymnasiala utbildningar sker på distans.

Inga resor tillåts mellan regioner, om det inte är av yrkes- eller hälsoskäl och då ska en särskild blankett fyllas i.

Man får lov att resa till ett möte, om man fått en kallelse från en myndighet.

Näringslivet ska hålla igång så långt det går. Det är tillåtet att åka till sin arbetsplats om arbetsgivaren bedömer att det inte är möjligt att jobba hemifrån. Undvik om det går att åka kollektivt. Distansarbete ska gälla så långt det är möjligt.

Gränserna inom EU förblir öppna

Trots en ökad smittspridning har EU-parlamentet enats om att gränserna inom EU ska förbli öppna, men man avråder från alla icke-nödvändiga resor.

Om ni ska köra till eller från Frankrike kontrollera först med svenska ambassaden i Paris vad som gäller och vilka dokument ni bör ha med er:
https://www.swedenabroad.se/sv/utlandsmyndigheter/frankrike-paris/

Ladda gärna även ned appen ”AntiCovid”, där du kan se om någon smittad finns nära dig. Här finns också olika blanketter som ska fyllas i beroende på vad man måste göra.