Published On: 27 april 2021|Tags: |

Hvordan fungerer vores hjerne, hvad behøver den for at holde sig i form, og hvordan gør vi det? Jean-Michel Saury, ph.d. i neuropsykologi i Göteborg, holdt et meget interessant foredrag om vores hjerne. Hvilken rolle spiller forskellige dele af hjernen, og hvordan interagerer de. Hvad sker der, når vi bliver ældre?

Når vi bliver ældre og går på pension, går hjernen ned i et langsommere tempo, og vi mister efterhånden visse funktioner og evner. Men der er håb!

Der blev vist flere pædagogiske billeder af hjernen, mens vi samtidig lærte, hvordan forskellige dele fungerer og interagerer, og hvordan vi kan træne vores aldrende hjerne på forskellige måder.

  1. Det limbiske system:

Basale ganglier: Beslutning og kategorisering

Hypotalamus: Primære drifter

Amygdala: Alarmsystemet

Hippocampus: Indlæring og hukommelse

Hold din hjerne i gang

Ved at holde vores sanseorganer i gang – især syn, hørelse og lugt – holder vi vores hjerner på toppen. Vi bør aldrig holde op med at være nysgerrige og søge ny kundskaber. Gode eksempler er at læse eller lytte til bøger, lære et nyt sprog, arbejde med matematiske og tekniske løsninger, spille skak og bridge, danse, øve sig på at spille et musikinstrument, osv. Det er også vigtigt at variere sine aktiviteter for at gøre ting, der ”udfordrer og trætter hjernen”. Dette reducerer risikoen for at udvikle demens. Meditation og Mindfulness hjælper også.

Konklusion: Et godt hjernehelbred bygger på

  • Et stabilt støttende socialt netværk
  • En afbalanceret kost
  • At minimere søvnmangel og maximere god søvn
  • Aerob træning mindst 150 min./uge evt. højintensiv træning 1x ugtl. og styrketræning helst 2 x ugtl.
  • Livslange kognitive udfordringer og livslang løbende uddannelse

Fysisk aktivitet er α og Ω

Undersøgelser har vist, at inaktivitet er værre end tobak, berettede Jean-Michel.  Det er som en pest i mange dele af verden, ikke mindst blandt unge, at sidde stille mange timer om dagen for passivt at se tv, spille det samme spil på computeren eller tilbringe mange timer foran mobiltelefonen eller computeren.

Hvis du motionerer middel-intensivt mindst 1 – 1½ time om ugen, reducerer du risikoen for at dø for tidligt. Jo mere aktivt du træner, desto mere får du ud af det. Hjernen har brug for meget ilt og derfor er intervaltræning god, såsom cykling eller vandring i forskellige tempi. Styrketræning er for musklerne, men hjernen har godt af at få pulsen op. Jean-Michel lavede en lignelse her: ”Hjernen har brug for en masse ilt, ligesom computeren har brug for en masse elektricitet”. Så der er håb, selv når vi bliver ældre!

3 mottoer for at holde sin hjerne i form:       

  1. USE IT OR LOSE IT (Brug den eller mist den)
  2. NO PAIN NO GAIN (Ingen indsats, ingen gevinst)
  3. BOOST YOUR BRAIN  (Stimuler din hjerne)

Tak til Jean-Michel Saury for et meget givende zoom-foredrag den 22. april 2021. Vi var 35 medlemmer, der lyttede med, og der blev stillet mange interessante spørgsmål bagefter.